Het belang van balans

Zodra je wakker wordt, begint het in je hoofd al weer te malen: snel opstaan, douchen, de kinderen aankleden, ontbijt en lunchtrommeltjes klaarmaken. Gauw nog even een was in de machine stoppen en de vaatwasser aanzetten. Wat gaan we eten vanavond? En o ja, moeten de bibliotheekboeken vandaag niet terug worden gebracht? Voordat jij naar je werk gaat, heb je het gevoel dat je er al een halve dag hebt opzitten. Jouw balans is ver te zoeken.

Energielek

In onze hedendaagse maatschappij moeten we veel ballen in de lucht houden. Geen wonder dat de rust in je lijf en je hoofd ver te zoeken is. Dat kan er voor zorgen dat op den duur alle energie uit je weg lekt. En dat kan grote gevolgen hebben als je niet de tijd en rust neemt om je batterij weer op te laden. Dan raak je opgebrand en krijg je allerlei fysieke en mentale klachten.

Ontspanning?

Maar hé, hoe zit dat dan? Je neemt toch regelmatig je ontspanning? Bijvoorbeeld 's avonds als je tv kijkt. Of laatst nog in de wachtkamer van de huisarts toen je moest wachten en in alle rust je Facebook- en Instagramberichtjes kon bekijken. Of tijdens je dagelijkse wandeling met de hond als jij met je EarPods in naar je favoriete podcast luistert.

Weegschaal in balans

Het klinkt voor jou misschien als ontspanning, maar voor je lichaam en geest is het dat niet. Je staat namelijk nog steeds 'aan'. Je wordt continu getriggerd door allerlei prikkels. Je komt er niet echt door tot rust. Je zou het kunnen vergelijken met zo'n ouderwetse weegschaal. Je bent alleen maar prikkels op die ene schaal aan het leggen, terwijl de andere schaal, die met genoeg ontspanning de weegschaal in balans zou houden, leeg blijft. We zijn het gewoon ontwend geraakt om ons hoofd leeg te maken.

Mindfulness

Toch kun je dat jezelf wel aanleren. Mindfulness, een soort aandachtstraining, is daar een heel mooie manier voor. Je leert er je aandacht van het hier en nu vast te houden en alle andere dingen los te laten. Geen storende gedachten over de boodschappen die je zo moet doen of al het strijkgoed dat nog op je ligt te wachten. Je roept het gepieker en dat stemmetje in je hoofd een halt toe en creëert rust.

Leer ook die techniek!

Er wordt vaak gedacht dat mindfulness zweverig is, maar dat is absoluut niet waar. Het is juist iets heel concreets. Het is niets meer en niets minder dan het aanleren van een bepaalde techniek die je weer terug in balans brengt. En ik kan je coachen in het onder de knie krijgen van die techniek. Mindfulness bied je namelijk zoveel voordelen. Doordat jij weer je balans terugvindt, sta je steviger in je schoenen, slaap je beter, verminder je stress, leer je voor jezelf opkomen en prioriteiten stellen en heb je meer energie. Neem gerust contact met me op, dan kan ik je er alles over vertellen.

Deel dit artikel