Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Tegenwoordig besteden we steeds meer aandacht aan ons welzijn, bijvoorbeeld door te focussen op lichamelijke gezondheid met een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het afscheid nemen van ongezonde gewoontes. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal welzijn is van groot belang. Meditatie en mindfulness zijn twee technieken die hierbij kunnen helpen. Maar wat onderscheidt deze twee eigenlijk van elkaar? In dit blogartikel vertel ik je er meer over.

Wat is meditatie?

Meditatie is een eeuwenoude techniek die oorspronkelijk een religieuze activiteit was. Het doel is om je aandacht en bewustzijn te trainen. Je maakt er specifiek tijd en ruimte voor, zodat de meditatie op de juiste manier kan worden uitgevoerd. Tijdens de meditatie richt je je op je gedachten en probeer je te ontdekken wat er in je omgaat, met als uiteindelijke doel innerlijke rust te vinden.

Wat is mindfulness?

Bij mindfulness staat aandacht ook centraal, maar de toepassing ervan verschilt. Je richt je op de activiteit die je op dat moment aan het doen bent en schakelt je gedachten over de (nabije) toekomst uit. Je richt je bijvoorbeeld volledig op het zetten van een kop thee of op het koken van een heerlijke maaltijd. Door je te focussen op eenvoudige taken in het dagelijks leven, organiseer je je gedachten en vergroot je je bewustzijn.

Zelfde doel, andere aanpak

Samengevat hebben meditatie en mindfulness beide betrekking op het toepassen van aandacht, waarbij de aanpak van de technieken verschilt. Bij meditatie plan je specifiek tijd in voor jezelf, terwijl mindfulness op elk moment van de dag kan worden toegepast. Met meditatie oefen je in feite het richten van je aandacht, wat later van pas komt bij mindfulness. Beide benaderingen delen wel hetzelfde doel: stress verminderen, stoppen met piekeren en een beter welzijn bevorderen.

Concrete technieken

Meditatie en mindfulness worden vaak als zweverig gezien. Dat is echter niet het geval. Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie werkt om volledig te ontspannen. Ook mindfulness is een concrete theorie, die bij behapbare problemen de uitkomst kan zijn, zoals:

  • Je leidt een druk leven en daardoor gaat alles aan je voorbij.
  • Je ervaart veel spanningen en stress.
  • Je piekert vaak.
  • Je hebt last van lichamelijke klachten door stress, zoals hoofdpijn, maagklachten, versnelde ademhaling en vermoeidheid.
  • Je hebt slaapproblemen.
  • Je kunt je moeilijk concentreren.

Werken aan mentale welzijn

Werken aan je mentale welzijn is niet alleen voor mensen met een spirituele instelling. Mindfulness is toegankelijk voor iedereen. Bij Body Care help ik je graag verder en zorg ik ervoor dat we op een aardse manier aan de slag gaan. Wil je eerst wat meer informatie of een afspraak maken? Neem gerust contact met mij op!

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?