Rugpijn? Een massage geeft verlichting!

Wist je dat zo’n 80% van de volwassenen ooit in zijn leven een periode van rugpijn doormaakt? In de meeste gevallen is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor te vinden. Maar dat neemt niet weg dat die pijn en stijfheid erg vervelend is. Een massage kan verlichting bieden.

Ga naar de huisarts

Wanneer je langer dan een week last hebt van pijn in je rug is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen. Als na onderzoek blijkt dat er geen ernstige oorzaak aan ten grondslag ligt, zul je waarschijnlijk het advies krijgen om in beweging te blijven – ook als je pijn hebt – en ervoor te zorgen dat je je rug niet overbelast. En om zo nodig pijnstillers te gebruiken.

Oorzaken

Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, overgewicht, zwangerschap, ouderdom, lang (in dezelfde houding) zitten of overbelasting van je rug, doordat je bijvoorbeeld lichamelijk zwaar werk doet. Het gevolg van pijn in je rug is dat je, vaak onbewust, allerlei spieren gaat aanspannen en een verkeerde houding gaat aannemen om je rug te ontlasten. Daardoor beland je eigenlijk in een soort vicieuze cirkel, want je krijgt er doorgaans alleen maar meer pijn van en je wordt steeds stijver.

Dit kun je er zelf aan doen

Wat kun je doen om de pijn te verminderen of te laten verdwijnen?

  • Zorg dat je blijft bewegen: ga regelmatig een stukje wandelen.
  • Zwemmen helpt goed om je lichaam sterker, soepeler en fitter te maken.
  • Zit je veel? Ga ieder kwartier even verzitten en kom ieder uur even van je stoel om bijvoorbeeld wat te drinken te pakken of naar het toilet te gaan.
  • Heb je een zittend beroep? Zorg dat je stoel en je bureau op de juiste hoogte staan afgesteld.
  • Til verstandig en liever niet te zwaar
  • Draag bij voorkeur platte schoenen
  • Voorkom dat je rug koud of nat wordt
  • Probeer stress te vermijden
  • Onderga een ontspanningsmassage

Massage helpt

Net als alle andere manieren die je kunt doen om je rugpijn te bestrijden, zal ook een rugmassage niet de oorzaak van de pijn wegnemen. Maar het geeft wel verlichting. Vooral de stijfheid zal verdwijnen en verkrampte spieren raken weer in ontspanning. Dat alleen al zal de klachten flink verminderen. Ook wanneer stress van invloed is op je rugpijn zal het beslist een helend effect hebben. Het verlaagt namelijk de afgifte van het ‘stresshormoon’ cortisol, maar tegelijkertijd komen ook de ‘gelukshormonen’ serotonine en endorfine vrij. Een goede massage ontspant dus zowel op fysiek als op mentaal niveau.

Voordelen

Maar het doet nog veel meer. Het stimuleert je parasympatische zenuwstelsel. Dit deel van je zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel, een betere spijsvertering en een diepere ademhaling. Je concentratie en weerstand verbeteren. Net als je doorbloeding, waardoor voedingsstoffen je organen sneller bereiken en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Je spieren worden soepeler en het zelfhelend vermogen van je lichaam wordt gestimuleerd. En, niet geheel onbelangrijk: door de diepgaande ontspanningstoestand die een goede massage bewerkstelligt, worden je pijnklachten gedempt.

Verschillende behandelingen

Bij Body Care zijn we speciaal opgeleid om jou de juiste behandeling te geven. Zo bieden we een klassieke ontspanningsmassage aan: een fantastische behandeling om je spieren los te maken en stress of vermoeidheid tegen te gaan. Bij onze hotstonemassage maken we gebruik van vulkanische stenen die ontgiften en een helende werking hebben. En verder bieden we nog de stoelmassage aan die kan helpen om pijnlijke spieren, bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding of door stress, te verhelpen.

Maak een afspraak!

Wij besteden daarnaast ook aandacht aan je houding, zodat je mogelijke klachten in de toekomst kunt voorkomen. Na een massage zal je rugpijn niet verdwenen zijn, maar het helpt wel om het herstel te bespoedigen. En daarnaast is het ook nog eens heel fijn om te ondergaan. Ook als je helemaal geen klachten hebt. Neem snel contact op voor een afspraak.

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?