Terug naar de basis van gezonde voeding!

Op het gebied van voeding blijven we voortdurend innoveren. Mensen experimenteren bijvoorbeeld met nieuwe smaken en ingrediënten of er wordt een speciaal dieet ontwikkeld. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan op gebied van voeding en gezondheid. Hoewel er altijd verschillende meningen blijven bestaan, zijn velen het eens over de basisprincipes van gezonde voeding. In dit blogartikel herinner ik je daarom graag aan de basics.

Belangrijke voedingsstoffen

Om te beginnen is het goed om (weer) bewust te worden van de belangrijkste voedingsstoffen. Elke voedingsstof heeft een eigen functie voor de gezondheid van je lichaam. De vijf belangrijke zijn:

  • Vitamines en mineralen: deze zijn nodig voor het dagelijks functioneren van je lichaam. Ze helpen bij het op peil houden van je energie, weerstand, stofwisseling, de productie van hormonen en enzymen zijn van belang voor de werking van je spieren.
  • Eiwitten: eiwit is de bouwstof van je lichaam. Ze zijn de basis voor je cellen, botten en spieren. Daarnaast transporteren ze zuurstof en verdedigen ze zich tegen bacteriën of infecties.
  • Onverzadigde vetten: deze stoffen zijn essentieel voor het leveren van energie en om je cholesterolwaarden in balans te houden.
  • Koolhydraten: ook koolhydraten dienen als ultieme brandstof voor je lichaam en zijn van belang voor je een goede darmwerking.
  • Vezels: als laatste zijn vezels van belang door de bijdrage aan een soepele spijsvertering, verzadigd gevoel na het eten en vermindering van gezondheidsproblemen.

Vet, suiker en zout beperken

De belangrijkste voedingsstoffen mag je toevoegen aan je dagelijkse maaltijden. Maar er zijn ook stoffen waarvan het beter is de inname te beperken, zoals vet, suiker en zout. Te veel zoete, zoute of suikerrijke producten eten zijn niet goed voor je gezondheid. Het kan leiden tot een paar kilootjes erbij en verhoogt het risico op chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Het is verstandig hier rekening mee te houden!

Verse producten

Maar hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk gezond eet? Het is wellicht voor de hand liggend, maar eet genoeg groenten en fruit om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat geldt ook voor noten, pitten, zaden, vlees en vis. Probeer zoveel mogelijk te koken met verse producten, omdat bewerkte producten vaak rijk zijn aan suikers, calorieën en verzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze ook te weinig vezels en vitamines. Het toevoegen van verse ingrediënten draagt bij aan een gebalanceerd dieet.

Drink genoeg

De laatste basisregel van gezonde voeding mag ook niet over het hoofd worden gezien: voldoende drinken. Misschien weet je het heel goed dat water drinken nodig is, maar het is begrijpelijk dat dit aan je ontsnapt in je dagelijks leven. Daarom is het handig om standaard een gevulde fles bij je te hebben. Je gaat merken dat je automatisch meer drinkt. Op deze manier krijgen je darmen voldoende voedingsstoffen binnen, blijft de regulatie van je lichaamstemperatuur op peil, en blijf je goed gehydrateerd. Dit is ook gunstig voor je huid, haar en nagels.

Juiste balans vinden

Heb je moeite met het vinden van de juiste balans? Bij Body Care help ik je graag verder. We gaan aan de slag hoe we de basis van gezonde voeding op een fijne manier implementeren in je leven. Dat betekent de nodige afwisseling van lekkere, voedzame en gezonde gerechten. Meer weten? Je mag altijd contact met mij opnemen.

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?