Een gezonde levensstijl? Dit is er nodig

Gezondheid’ is een breed begrip. ‘Gezond’ noem je jezelf wanneer je geen last hebt van een griep, verkoudheid of andere ziekte. Maar gezondheid is natuurlijk veel meer dan dat. Het heeft te maken met je lichaam, geest, kortom: een gezonde levensstijl. En daarbij is het goed om naar het totaalplaatje te kijken. Want wat hoort er bij een gezonde levensstijl?

Investeren in gezonde levensstijl

Zorgen voor je gezondheid klinkt als iets vanzelfsprekends. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk om te realiseren. Er liggen ongezonde verleidingen op de loer, gewoontes zoals roken hebben de overmacht of tijd vrijmaken voor jezelf schuif je simpelweg aan de kant. Denk echter eens na wat een gezondere levensstijl voor je kan betekenen: een beter kwaliteit van leven, doordat je gelukkig en fit voelt. De volgende zaken zijn dan ook van belang om een gezonde levensstijl te kunnen creëren.

1. Gezond eten

Voeding is een eerste levensbehoefte. Kies daarom het liefst voor gezonde voeding die voor energie en voedingsstoffen zorgt. Dit doe je door eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vochtrijke voeding te eten. Je raakt verzadigd, voelt je beter en komt er ook beter uit te zien. Daarnaast verlaag je je kans op hart- en vaatziekten, diabetes én verlaag je ook nog eens stress.

Passende tips zijn:

 • Eet dagelijks minstens 200 gram groente en fruit
 • Kies voor volkorenproducten
 • Varieer tussen vlees en vis
 • Beperk suiker- en alcoholinname
 • Drink twee liter water per dag

2. Voldoende slaap

Je voelt het vast wel wanneer je een keer slecht hebt geslapen. Je concentratie is minder, voelt je moe en het kan je dagelijks functioneren belemmeren. Daarom is het goed om slecht slapen geen gewoonte te maken. Verbeter je slaap door:

 • Je kamer goed donker te maken
 • Structuur in je slaaptijden aan te brengen
 • Geen cafeïne te nemen tot vijf uur voor het slapengaan
 • Elektronica te vermijden in de avond

3. In beweging

Je lichaam is niet gebouwd om continu te zitten of te liggen. Het heeft beweging nodig om beter te kunnen functioneren. Beweging verbetert je bloedsomloop, neemt zuurstof en brandstof beter op en maakt je sterker en gezond. Bewegen kun je op verschillende manieren doen:

 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag door te wandelen of fietsen
 • Neem vaker de trap
 • Kies een sport die je leuk vindt en beoefen dit minimaal twee tot drie keer per week

4. Ontspannen en plezier beleven

Als laatste toevoeging voor een gezonde levensstijl mogen ontspanning en plezier ook niet vergeten worden. Om te herstellen van alle hectiek en je hoofd rust te bieden, is er ontspanning nodig. En dat mag ontspanning zijn waar jij blij van wordt! Deze tips helpen je er bij:

 • Leer nee te zeggen tegen dingen waar je geen energie van krijgt.
 • Zoek een bezigheid waar jij ontspannen van raakt. Denk aan muziek luisteren, jezelf trakteren op een maskertje, een warm bad, het kijken van een film. Pak altijd één uur per dag voor jezelf.
 • Verdeel je sociale bezigheden. Van sociaal contact met de juiste vrienden, familie, collega’s word je blij. Maar doseer ook op basis van wat jij aankunt.

Hulp nodig?

Weet jij toch nog niet goed hoe jij je gezonde levensstijl het beste vorm kunt geven? Kom gerust bij mij langs en ik help je door een persoonlijk plan op te stellen. We gebruiken de genoemde pijlers, maar passen dit volledig op jou aan. Zo weet je dat je een gezond leven tegemoet gaat wat je vol kan houden! Neem contact op bij vragen of het maken van een afspraak!

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?