Een goede houding door pilates!

Een gezond lichaam begint bij een gezonde levensstijl. Ook een juiste houding draagt bij aan een lichaam in balans. Neem jij vaak een verkeerde houding aan? Pilates kan ervoor zorgen dat je weer op de goede manier loopt, staat, zit of ligt. In dit blogartikel vertel ik je alles over de juiste houding en hoe pilates kan helpen.

Overbelasting

Een verkeerde houding sluipt er langzaam in. Je zit bijvoorbeeld veel onderuitgezakt op een stoel, loopt vaak met een bolle rug of juist met je schouders naar voren. Dit geeft veel druk op je spieren, waardoor er overbelasting ontstaat. Maar ook overbelasting kan juist weer een reden zijn van een verkeerde houding. Met overbelasting door werk of sport ontstaan er soms blessures. En zodra je een blessure oploopt, pas je je wellicht je houding aan om minder pijn te voelen en daardoor leer je jezelf een onnatuurlijke houding aan. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Effecten op je lichaam

Het aannemen van een onnatuurlijke houding kan verschillende effecten hebben op je lichaam:

  • Hoofdpijn door de spanning op je nek en hoofd
  • Kaakpijn zodra je constant naar voren of beneden buigt met je hoofd
  • Meer druk op je bloedvaten
  • Strakke, pijnlijke spieren in je schouders
  • Minder goede ademhaling, dus ook minder zuurstof in je longen
  • Meer maagzuur en een vertraagde spijsvertering

Er zullen niet gelijk ernstige medische klachten ontstaan wanneer je houding niet goed is, maar bovenstaande klachten kunnen wel als vervelend ervaren worden.

Werking pilates

Daarom is het goed om aan de slag te gaan met het verbeteren van je houding. Pilates is een effectieve manier om dit te realiseren. Met pilates ga je op een mat aan de slag met oefeningen waarbij het onder andere draait om het versterken van je wervelkolom en al je spieren. Daardoor verbetert je houding ook. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan ‘core stability’. Dit zijn de kernspieren rondom je middel die bijdragen aan een rechte houding.

Gezonde geest, gezond lichaam

Met pilates ontwikkel je automatisch een goede houding. Maar ook voor je algemene gezondheid van je lichaam is het waardevol. Je flexibiliteit, stabiliteit, ademhaling en coördinatie gaan vooruit. Daarnaast zorgt pilates voor ontspanning. Je geest focust zich volledig op hoe je lichaam beweegt, waardoor je je stress voor even vermindert en vergeet. En lekker in je vel zitten draagt onbewust ook bij aan een betere houding.

Aan de slag

Wil jij werken aan je houding en spreekt pilates je aan? Bij Body Care Westland ben je van harte welkom. Ik werk in kleine groepjes, waardoor ik uitgebreid de tijd en aandacht heb voor alle deelnemers. De trainingen zijn voor iedereen geschikt, ongeacht je leeftijd, ervaring of fitheidsniveau. Het is voor iedereen die wil werken aan zijn of haar houding of gewoonweg een gezonder lichaam. Zie ik je snel?

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?