Vervang spanning door ontspanning

Voelt het dagelijks leven bij jou ook weleens als een stroomversnelling? Op werk draag jij je steentje bij, thuis zorg je ervoor dat er elke avond een warme maaltijd op tafel staat, je onderhoudt je sociale contacten. Maar soms is het ook goed om deze stroomversnelling stil te zetten. Irene van Body Care Westland vertelt je meer over het belang van ontspanning opzoeken.

Fundament van je gezondheid

Zodra je ontspant, las je een voor een moment een adempauze in. Tussen alle hectiek door zijn zulke momenten erg belangrijk. Maar ontspannen is meer dan alleen een adempauze. Het is eigenlijk het fundament van je gezondheid. Door zo nu en dan je voeten eens omhoog te gooien, komt je lichaam tot rust. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling is stabiel. Hierdoor kun je spanningen gemakkelijker buiten de deur houden en daarmee ook vele gezondheidsproblemen.

Fijner functioneren

Bovendien heeft het ook zijn voordelen voor je bovenkamer. Je geest herstelt namelijk ook wanneer je ontspant. Het zorgt ervoor dat je je gedachtes op een rijtje kunt zetten. Daardoor creëer je meer ruimte in je hoofd en dat biedt meer kansen en mogelijkheden. Je creatieve vermogen wordt bijvoorbeeld groter. Ook zijn je gedachtes positiever. Je kunt met een frisse blik tegen iets aankijken. En dat zorgt voor fijner functioneren, zowel thuis als op werk.

Mindfulness voor ontspanning

Hoe doe je dat, de ontspanning en rust vinden? Het is belangrijk om er tijd voor vrij te maken. Even snel tussendoor een koekje eten aan je bureau of snel je telefoon checken tijdens het was opvouwen is niet afdoende als ontspanning. Het is belangrijk om volledig bewust te zijn van je rustmoment. En dat noemen we ook wel 'mindfulness'. Je leert om je aandacht te focussen op één ding, zonder je te laten leiden door je gedachten. Hierdoor kun je je écht ontspannen.

Mogelijkheden

Er zijn simpele ademhalingsoefeningen die werken als training voor mindfulness. Maar ieder heeft zijn eigen manier van ontspanning. Beweging kan werken, want sporten, een wandeling door het park maken of een rondje rennen zijn activiteiten waar je je hoofd leeg mee maakt. Maar als jij meer van andere soort rust houdt, zijn een boek lezen of bezig zijn met je hobby ook aanraders. Zolang je je maar bewust focust op de ervaring.

Body Care Westland

Vind jij het lastig om ontspanning te creëren voor jezelf? Of weet je niet goed welke vorm van rust voor jou werkt? Dan help ik je graag verder. Ik coach je graag naar een gebalanceerd leven. Hiervoor gebruik ik een stukje mindfulness. Ook gaan we kijken naar wat voor de onrust en drukte zorgt. Daardoor komen we tot duidelijke inzichten, waar we op anticiperen. Met als resultaat een leven vol rust, balans en positiviteit. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak of meer informatie!

Deel dit artikel