Door pilates vertrouwen op je lichaam

Door pilates vertrouwen

Een gezond lichaam is voor de een heel vanzelfsprekend, voor de ander is het een groot cadeau. Vaak zijn we ons pas bewust van de waarde van onze gezondheid wanneer we hebben ervaren dat het ook anders kan. Zo ook Brigitte (42). Na een schokkende mededeling van een arts, had ze veel moeite het ritme van alledag weer terug te vinden. ‘Toen ik me realiseerde dat ook ik niet onverwoestbaar was, vond ik het moeilijk weer op mijn lichaam te vertrouwen.’

Leven op de rit

Een paar jaar geleden had Brigitte haar leven aardig op de rit, zo voelde het althans. Een leuke relatie, fijne vrienden en een uitdagende baan. Maar toen begonnen de klachten. ‘Het voelde alsof mijn beha te strak zat, maar als ik de band losser maakte veranderde er niets. Ook voelde ik me steeds vaker benauwd en lukte het sporten me steeds slechter. Toen dit maar niet over ging ben ik naar de huisarts gestapt, die me doorverwees naar de cardioloog.’ En dat verbaasde Brigitte nogal.

Wake-upcall

‘Bij hartkwalen dacht ik aan oudere mensen met cholesterolproblematiek. Ik eet gezond, beweeg veel en heb dat mijn hele leven al gedaan. Ik kon me niet voorstellen dat dat mij zou overkomen. Maar de cardioloog vertelde me dat hartkwalen bij vrouwen er vaak anders uitzien. Veel vrouwen die te maken hebben met overmatige stress kunnen risico lopen op infarcten zónder dat cholesterol of aderverkalking een rol spelen. Ik moest toegeven dat ik veel druk ervoer op mijn werk en altijd van hot naar her aan het rennen was. Dit was nogal een wake-upcall.’

Niet meer durven sporten

Gelukkig was Brigitte er op tijd bij, maar er moesten zaken veranderen. ‘Ten eerste ben ik taken gaan afbouwen op mijn werk en ben ik ook mijn persoonlijke agenda veel strenger gaan bewaken. Maar hoewel de arts zei dat het mocht en zelfs aan te raden was, durfde ik niet meer goed te sporten. Ik wist niet meer goed waar mijn lichaam toe in staat was, voelde me slap en totaal uit contact. Dat voelde heel onprettig, aangezien beweging mijn leven lang belangrijk was geweest.’

Eenheid in lichaam en geest

Toen kwam Brigitte pilates op het spoor. ‘Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord’, vertelt ze. ‘Maar ik had het nog nooit uitgeprobeerd. Het sprak me aan dat dit type sport zich erg richt op het opbouwen van kracht en balans, en niet zozeer op conditietraining. Het was voor mij een bijna emotionele ervaring om op deze manier aan mijn lichaam te werken. Alles draaide om de controle over de bewegingen, zo beheerst mogelijk met je spieren omgaan, continu goed blijven ademen. Ik en mijn lichaam waren weer een eenheid, en die samenwerking is me ontzettend veel waard.’

Voor iedereen

Pilates is een training waarbij het hele lichaam wordt gebruikt. Door steeds bewuster te worden van je lichaam, de spieren en je houding, voel je je steeds krachtiger en zelfverzekerder. Bij Body Care Westland werken we in kleine groepjes zodat iedereen de aandacht kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Iedereen kan pilates uitvoeren op diens eigen niveau. Je merkt vanzelf dat je steeds een beetje sterker, leniger en soepeler wordt. Meer weten? Neem gerust contact op.

 

Deel dit artikel