Train lichaam én geest met Hatha Yoga

Natuurlijk weet je dat beweging goed voor je is. Het zorgt voor een betere doorstroming van je bloed, een sterker lichaam en het is ook nog eens goed voor je brein. Yoga is een manier waarop je kan werken aan beide aspecten van welzijn. Niet voor niets wordt deze vorm van beweging al duizenden jaren gebezigd. Twijfel je of yoga iets voor jou is? Straks niet meer!

Ontstaan yoga

Yoga is ontstaan in India, en is van oorsprong onderdeel van de hindoeïstische leer. Het type yoga dat we tegenwoordig in het westen voornamelijk beoefenen, heet ook wel hatha yoga. Deze variant ontstond ongeveer in het jaar 500. De belangrijkste pijlers hierbij zijn het beheersen van het lichaam en de ademhaling. Niet gek dat dit type yoga 'hatha' heet. 'Ha' staat namelijk voor zon, en daarmee symboliseert het actie. 'Tha' staat voor maan, een symbool voor verinnerlijking. Oftewel: je traint zowel je lichaam als je geest.

Vier fases

Tijdens hatha yoga sta je gedurende een aantal ademhalingen in een bepaalde houding. Die houdingen worden 'asana' genoemd. Elke asana bestaat in feite uit vier fases:
– Voorbereiden: in een neutrale houding ontspan je je lichaam en geest.
– Naar houding bewegen: op een rustige, beheerste en vloeiende manier breng je het lichaam in een bepaalde asana.
– Volhouden: je houdt de asana aan, ondertussen verspreid je de spanning over je spieren.
– Ontdekken: in een neutrale houding probeer je waar te nemen hoe je de asana hebt ervaren. Om deze reden kun je de asana's een paar keer herhalen.

Brede oefening

Het aannemen, volhouden van en reflecteren op de verschillende houdingen maakt van yoga een uitdaging voor zowel de spieren als de ademhaling en het bewustzijn. Je leert je lichaam kennen, maar verlegt tegelijkertijd diens grenzen op het gebied van kracht en lenigheid. Ook krijg je een betere controle op ademhaling en ontspanning. Doordat alle aandacht gericht is op de oefening die je op dat moment uitvoert, is het bovendien een moment waarop er geen tijd is om je druk te maken over de beslommeringen van alledag.

Bekende houdingen

Er is een aantal oefeningen dat je vaak terugziet bij hatha yoga. Wil je alvast een beetje ervaren hoe het is om yoga-oefeningen uit te voeren? Probeer onderstaande houdingen eens op een rustig moment uit.
– Neerwaartse hondhouding: in bijna elke hatha yogales komt deze houding voor. Je staat op handen en voeten, het hoofd is naar beneden gericht en het lichaam bevindt zich in een driehoekige houding.
– De plankhouding: breng je lichaam in een houding alsof je je gaat opdrukken. In plaats van je borst naar de grond te brengen, probeer je deze houding echter aan te houden. Blijf rustig doorademen!
– De kindhouding: bij deze prettige en gemakkelijke houding zit je op je knieën en buig je je bovenlichaam naar voren, je probeert je borst naar de mat te brengen. Strek je armen voor je uit en probeer je rug recht te houden.

Helemaal bijkomen

Wil jij ook graag je lichaam en geest trainen? Bij Body Care Westland ben je van harte welkom voor yogatrainingen. Ook kun je hier terecht voor sport, voedingsadvies of coaching. En mocht je echt even helemaal er tussenuit willen, dan kun je eens meedoen aan een van de yogadagen of yogaweekenden. Op een mooie locatie lekker de hele dag bezig met yoga, lekker eten en drinken zodat je even helemaal kunt bijkomen. Benieuwd? Neem gerust contact op!

Share This Article: