Afvallen zonder dieet? Het kan!

Wist je dat de helft van alle Nederlanders te maken heeft met overgewicht? Afvallen blijkt best lastig te zijn. Want hoe komt het toch dat bijna niemand een dieet, dat ons steevast een blijvend resultaat belooft, op de één of andere manier kan volhouden? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Heel veel afslankmethodes

Van Atkins en Montignac tot het brooddieet, sapvasten, crashdieet en paleodieet: in de afgelopen decennia hebben we allerlei dieethypes voorbij zien komen. Shakes, pillen en koolhydraatarm; je hebt er vast over gehoord of gelezen. En er misschien zelfs aan meegedaan in de hoop je schoonheidsideaal – een slank figuur – te bereiken. Tegelijk met al deze afslankmethodes deed ook een nieuw fenomeen zijn intrede: het jojo-effect.

Food-cravings

Het gevaar in het volgen van een dieet schuilt in het feit dat je voortdurend rondloopt met honger of dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Koolhydraten of vetten lijken dan misschien echte dikmakers, maar je lichaam heeft ze wel nodig om goed te kunnen blijven functioneren. En het lijkt natuurlijk geweldig om snel af te vallen, maar daardoor verlies je vaak ook vocht en spiermassa. En vooral dat laatste is geen gunstige ontwikkeling. Daarnaast is het ook mentaal erg moeilijk vol te houden om bepaalde voedingsmiddelen helemaal uit je menu te schrappen. Food cravings liggen dan op de loer: een oncontroleerbare trek in suiker of junkfood. En als je eenmaal die grens hebt bereikt, verval je steeds vaker in je oude voedingsgewoontes. Voor je het weet eet je weer als vanouds.

Jojo-effect

Laten we wel wezen: er zijn beslist ook mensen die wel baat hebben gehad bij een dieet, maar dat aantal is relatief klein. Want de meesten, ongeacht hun goede wil en motivatie, vervielen op den duur toch weer in hun oude eetpatroon. En de kilo’s die er met zoveel wilskracht waren afgegaan, zaten er in no time weer in. Inclusief de nodige bonuskilo’s.

Vetreserve voor periode van schaarste

Het jojo-effect zie je vaak wanneer je een dieet gevolgd hebt, waarbij je minder mocht eten dan je gewend was. Je lichaam reageert daarop door je stofwisseling te vertragen, zodat er minder brandstof nodig is. Omdat je lichaam een tekort registreert, zal het zuiniger met bouwstoffen omgaan die binnenkomen. Calorieën die normaal gesproken verbrand zouden worden, worden nu als vetreserve opgeslagen voor het geval er weer een periode van schaarste komt. Het gevolg is dat je niet alleen de zorgvuldig afgevallen kilo’s er weer bij eet, maar er ook wat extra kilo’s blijven plakken.

Afvallen door een nieuwe mindset

Als je echt wilt afvallen, moet je geen dieet volgen, maar jezelf een nieuwe lifestyle aanmeten. Een andere mindset met een gezonder voedingspatroon en genoeg ontspanning en beweging. Door gezonder te gaan eten, zul je je al snel fitter gaan voelen. Je geeft je lichaam immers precies wat het nodig heeft. En het is heus niet erg als je af en toe een keer ‘zondigt’. Sta jezelf dan ook gewoon toe om heerlijk te genieten van dat suikerbommetje of die snack. Je hebt geen ‘verboden’ voedingsmiddelen meer en gek genoeg maakt juist dát het gemakkelijker om eraf te blijven.

Een gezonde lifestyle

Weet je niet hoe je jezelf die nieuwe, gezondere lifestyle kunt aanmeten? Volg dan ons coachtraject ‘Een gezonde lifestyle‘. Een heel mooie programma waarbij je het volgende mag verwachten:

  • inzicht in wat gezonde voeding is
  • hulp bij afvallen
  • een werkboek met informatie over voeding et cetera
  • hulp bij het psychologische stukje van je eetpatroon en lifestyle
  • bewustwording van je eetpatroon voor altijd (geen gejojo meer!)
  • 8 coachingsgesprekken
  • 4 telefonische consulten

Contact

Ben je nieuwsgierig geworden? Denk je dat dit ook iets voor jou is? Wij helpen je graag. Neem contact op, dan kunnen we je er alles over vertellen.

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?