Weer terug naar de hectische werkvloer… zo blijf je bij jezelf

Bij thuiswerken is er natuurlijk ook een hoop hectiek: de kinderen rennen steeds je ‘kantoor’ binnen, de buurman denkt dat het een goed idee is om tijdens jouw kantooruren met die nieuwe aanbouw te beginnen, en voor de zoveelste keer wordt je gebeld door je moeder. Maar tegelijkertijd is het ook wel relaxt. Niet alleen omdat je stiekem je pyjamabroek aan kan houden, maar omdat je in een vertrouwde omgeving bent en niet constant aan hoeft te staan rondom je collega’s. Daarom kan het best wennen zijn om weer fysiek naar je werk te gaan… Dit is hoe je toch rustig blijft en geleidelijk weer in het normale werkleven terugkomt.

Plan het!

Nu we weer terug naar de werkvloer gaan, is het net alsof we weer een compleet nieuwe baan beginnen. Dus waarom zouden we er ook niet zo mee omgaan? Behandel het op dezelfde manier als de eerste dag van de middelbare school. Klinkt misschien vergezocht, maar zo gek is dat niet. Het kan namelijk best wel wat zenuwen opwekken om weer in je routine te moeten komen. Probeer daarom al de avond ervoor al je spullen klaar te leggen, je lunch voor te bereiden en je outfit alvast uit te zoeken. Hiermee voorkom je dat je je ochtend al start met een hele hoop gedoe en kun je gewoon rustig wakker worden voor je met je werkdag begint.

Praat erover

Net zoals dat we allemaal door de pandemie heen moeten, moeten we ook weer allemaal op onze eigen manier wennen aan het weer teruggaan naar de oude gang van zaken. We schieten er daarom niets mee op om te doen alsof het ons allemaal gemakkelijk afgaat. Probeer daarom een gesprek aan te gaan met je collega’s over de dingen waar je tegenaan loopt. Ten eerste zul je waarschijnlijk veel herkenning ervoor terugkrijgen, waardoor je zult inzien dat je je er niet druk over hoeft te maken. Maar ook kunnen je collega’s met handige oplossingen komen. Krop het dus niet op en spreek het uit!

Blijf lekker in beweging

Thuis is het makkelijk om je eigen plan te trekken. Geen reistijd in de ochtend? Kun je nog even een half uurtje yoga doen om de dag goed te beginnen. Uurtje pauze? Dan kun je lekker met je thuiswerkende partner een blokje om. Door te bewegen gedurende de dag kun je namelijk spanning en stress tegengaan. Maar op kantoor hoeft dit helemaal niet op te houden! Zo kun je gemakkelijk eens wat vaker op staan van je bureaustoel om een kopje koffie te halen of te praten met je collega’s. Of overleg eens met je medewerkers of ze het fijn zouden vinden om in de middagpauze te wandelen.

Neem de tijd

Snel, snel, snel… hoeft helemaal niet. Op vele manieren kun je door gewoon meer tijd te nemen je rust behouden. Geef jezelf ten eerste de tijd om weer te acclimatiseren aan de werkomgeving. Je hoeft er niet direct weer helemaal in te zitten, dus leg jezelf die druk ook niet op. Daarnaast is het ook belangrijk om rustmomentjes te vinden tijdens je kantoordagen. Wil je even alleen zijn? Ga dan op zoek naar een plek waar je in alle stilte even een kopje koffie kan drinken. Neem ook de lunchpauzes serieus en ga niet eerder verder met werk omdat je toch op kantoor bent. Ook buitenshuis kun je relaxen, als je het jezelf maar toestaat.

Leer jezelf kennen

Misschien vind je het enerzijds wel heel gezellig om je collega’s weer te zien, maar merk je toch dat je elke ochtend er als een berg tegenop kijkt om je huis uit te gaan. Weten wat voor jou de onrust veroorzaakt is essentieel als je stress wilt voorkomen. Bij Body Care Westland helpen we je graag om bewust te worden van je levensstijl en om erachter te komen wat belangrijk is voor jou. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit artikel