Wat stress met je lichaam doet en hoe het te vermijden

Dat stress vervelend en zwaar is, dat is bij de meeste mensen wel bekend. Je voelt je vermoeid, kunt je minder goed concentreren en hebt een gejaagd gevoel. Deze mentale klachten ten gevolge van stress wil je dan ook het liefst zo snel mogelijk kwijt. Maar wist je dat er ook lichamelijke klachten kunnen ontstaan door stress? Zaak om het tij te keren en de rust en ontspanning terug te brengen in je leven! Hoe? Door voor je lichaam te zorgen. Dat kan met Body Care at home.

Een nuttig mechanisme

Stress kent een negatieve connotatie, maar in de kern is het een heel nuttig mechanisme. Wanneer je je in een gevaarlijke of stressvolle situatie bevindt, komen er stofjes vrij in het lichaam die je in staat stellen snel en adequaat te reageren. Wanneer je bijvoorbeeld moet presteren op je werk of je snel moet reageren in een verkeerssituatie kun je dit goed gebruiken. Het is alleen zaak dat het lichaam na deze stress ook weer de tijd krijgt om te herstellen en bij te komen. Helaas ontbreekt het te vaak aan deze herstelperiode. Veel mensen staan bijna continu bloot aan stress, wat tot klachten kan leiden.

Lichamelijke klachten

In veel gevallen is er niet een gebeurtenis die chronische stressklachten veroorzaakt, maar gaat het om een reeks van gebeurtenissen en situaties. Veel thuiswerken, een onzekere toekomst en gezondheidsrisico's zijn voorbeelden van stressoren die behoorlijk op je zenuwstelsel kunnen inhakken. Als je zenuwstelsel overbelast raakt en niet in staat is om zich aan te passen aan de omgeving of periode waarin verhoogde stress aanwezig is, heeft dat weerslag op het lichaam. Dat moet steeds compenseren voor de vele energie die er wordt gevraagd. Daardoor krijg je te maken met klachten zoals spanning in je spieren, klachten in nek, schouders of rug, ziekte of verminderde weerstand.

Signalen voor verandering

Deze klachten krijg je niet voor niets: het zijn signalen dat er iets niet goed loopt waar je snel iets aan moet veranderen om verergering van de klachten te voorkomen. Body Care Westland helpt je graag bij het werken aan een gezonde en gebalanceerde leefstijl waarin stress geen hoofdrol meer speelt. Een aantal aspecten dat daarbij hoort is voldoende rust, genoeg beweging en de juiste voeding.

Prioriteiten stellen

Wil jij je meer ontspannen en evenwichtig voelen? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo is het allereerst belangrijk om prioriteiten te stellen. Moet je alle ballen altijd hooghouden, of kun je ook af en toe 'nee' tegen iets zeggen? Als je thuiswerkt is het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om de pauze achter je computer door te brengen of nog een half uurtje door te gaan, maar helpt dat je? Aan de andere kant kan het lastig zijn om je te concentreren en je werk af te krijgen, en kan dat stress opleveren. Welke prioriteit stel je? Kies ervoor rustmomenten in te plannen en voldoende te bewegen. Op die manier komt je brein tot rust zodat je je later beter kunt concentreren.

Beweging is een goed medicijn

Beweging is een goed medicijn tegen stress. Door te bewegen komen er stofjes in je hersenen vrij waardoor je je beter voelt. Bovendien helpt het je gedachten te verzetten, waardoor je minder piekert. Door de aandacht te verleggen naar je lichaam, kun je ook goed signaleren of er sluimerende klachten spelen en waar je op moet letten. Yoga is bij uitstek een manier van beweging waarbij ontspanning, aandacht voor het lichaam en inspanning gecombineerd wordt.

Ook voor thuis

Bij yoga leer je ook je adem goed te gebruiken en de bewegingen rustig en gecontroleerd uit te voeren. Het gaat hierbij om aandacht voor het hier en nu. Om yoga-oefeningen ook in deze tijd toegankelijk te maken, is bij Body Care Westland een programma ontwikkeld: Body Care at home. Zodat je ook thuis die welverdiende en zo belangrijke balans kunt terugvinden! Meer weten? Neem gerust contact op.

 

Deel dit artikel