Starten met yoga? Zo doe je dat!

Na al die maanden veel thuiszitten en geen fietstochtjes naar kantoor te kunnen ondernemen, merk jij dat je lichaamsconditie toch echt achteruit gaat. Stramme spieren, weinig energie en weinig flexibiliteit zijn het gevolg. Maar ook de verminderde aandacht en contact tussen mensen kunnen best zwaar vallen. Het is prettig om je lichaam en geest in balans te hebben om goed in je vel te kunnen zitten. Yoga is een toegankelijke en laagdrempelige methode om te werken aan meer fitheid en balans.

Gezonde geest

Een fit leven schuilt natuurlijk in voldoende beweging, maar ook een gezonde geest is daarvoor van groot belang. In een afstandelijke maatschappij is het lastig contact te maken. En dat is in veel gevallen een groot gemis. Een aanraking doet het gelukshormoon stijgen. Wanneer aanrakingen voor lange tijd niet mogelijk zijn, gaan mensen zich vaak negatiever en depressiever voelen. Goed voor jezelf zorgen en extra lief zijn voor jezelf (en voor elkaar op afstand!) is daarom heel belangrijk. De sleutel daartoe is aandacht hebben voor je eigen welzijn.

Rustgevende oplossing

Yoga is meer dan een hobby, het is een filosofie, leefwijze en oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van je geest en lichaam. Daarmee is de sport een stuk meer dan een sport alleen. Tijdens de oefeningen richt je je op het aannemen en volhouden van verschillende soorten houdingen. De houdingen bestaan uit het rekken, strekken of ontspannen van diverse spieren. Ze zorgen er onder andere voor dat je lichaam beter wordt doorbloed en dat je ook mentaal tot rust komt.

Waarom yoga?

Yoga is weliswaar laagdrempelig, maar kan op ieders niveau aangepast worden voor meer uitdaging. Dat is ook de reden dat het geschikt is voor ontzettend veel mensen. Zo starten veel mensen met yoga voor het verlichten van pijn en blessures. Dat klinkt misschien gek, aangezien je wel degelijk je lichaam gebruikt. Maar omdat het hier gaat om gecontroleerde oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken zorgt dat ervoor dat je lenigheid verbetert en je kunt herstellen. Daarnaast maakt het je lichaam sterker, flexibeler en fitter. Ook mensen die veel stress en spanning hebben kiezen graag voor yoga. Doordat je algemene gezondheid hierdoor vooruit gaat, kun je merken dat je slaappatroon op een natuurlijke wijze verandert.

Yogabenodigheden

Yoga is nagenoeg altijd en overal mogelijk, maar wel zijn hierbij een aantal zaken handig. Denk aan:

  • Yogamat: de keuze in yogamatten is reuze. Welke mat het beste bij jou past, hangt af van wat voor soort yoga je beoefent. Bij een dynamische vorm zijn grip, stabiliteit en comfort van groot belang. Maar als je tijdens de les vooral veel ligt, is een dikke yogamat een aanrader. Er bestaan ook allround yogamatten, die komen in alle gevallen van pas.
  • Yogablok: niet iedereen is van nature lenig aangelegd. Een yogablok kan een handje helpen bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen.
  • Bolster: bolster, ook wel een yogakussen genoemd, is prettig als ondersteuning, vooral bij liggende, herstellende en passieve yogahoudingen. Je kunt het ook gebruiken als meditatiekussen.

Thuis aan de slag

Een manier om erachter te komen of yoga iets voor jou is, is door het thuis uit te proberen of eens te kiezen voor een proefles. Zoek een rustig en ruim plekje waar je de oefeningen kunt uitvoeren. Je hebt niet veel ruimte nodig, maar zorg er wel voor dat je je vrijuit kunt bewegen. Bij yoga wordt veel waarde gehecht aan bepaalde routines waarin je de oefeningen uitvoert. Deze routine kan er als volgt uitzien: ademhalingsoefeningen, warming up, houding en series, afbouwende houdingen, savasana en als eind een meditatie. Tijd maken en tijd nemen voor yoga is van belang. Daarmee wordt je lichaam en geest het meest gestimuleerd.

Persoonlijke begeleiding

Wil jij yogalessen volgen? Dan ben je bij Body Care Westland aan het goede adres. Ook wanneer 'echte' lessen niet haalbaar zijn, kun je hier terecht. Aan de hand van Body Care at home kun je gericht thuis aan de slag. Wij bieden twee soorten yoga aan: Hatha Yoga en Yin Yoga. Hatha Yoga is vooral gericht op het trainen van je lichaam en geest, terwijl Yin Yoga effectief werkt bij stijfheid. Naast yoga kun je ook bij Body Care Westland terecht voor pilates, cardiotrainingen en diverse ontspannings- sport- en stoelmassages. Wij zorgen voor je lichaam!

 

Deel dit artikel