’Hatha Yoga heeft gezorgd voor meer balans in mijn lichaam en geest’

Petra (40): ‘Ik ben nooit een persoon geweest die veel aandacht besteedde aan zichzelf. Het liefst zette ik andere mensen voorop en wilde iedereen proberen te helpen. Maar ik ben natuurlijk geen robot. Op een gegeven moment is het geven op en dat ga je dan ook merken aan je lichaam. Je kunt wel zeggen dat mijn lichaam en geest een tijdje uit balans zijn geweest.’

Een druk leventje

‘Het is natuurlijk ook een beetje mijn eigen schuld geweest. Ik koos er zelf voor om een druk leventje te leiden. Op werk was ik vaak degene die tot laat op kantoor bleef en ik zei nooit nee tegen een etentje of andere afspraak. Ik moet eerlijk toegeven dat het een paar jaar prima heeft gewerkt. Mijn lichaam en geest konden het gewoon aan. Maar toen ik wat ouder werd, veranderde dit toch. Mijn hoofd werd steeds drukker, ik begon dingen te vergeten en lag het liefst een hele avond op de bank.’

Op het randje

‘Hoewel mijn lichaam duidelijke alarmsignalen gaf, luisterde ik nog steeds niet. Van je gewoontes af komen bleek geen een makkelijke taak. Maar doorgaan met je drukke ritme, terwijl je daar eigenlijk geen energie voor hebt, dat houd je niet lang vol. Al vrij snel begon het mentale en fysieke emmertje vol te lopen. Ik meldde me steeds vaker ziek van werk, voelde continue spanningen in mijn lichaam en ’s avonds kwam ik moeilijk in slaap. Ik heb zeker op het randje gezeten van overspannenheid.’

Streep trekken

‘Mijn partner is toen degene geweest die aan de bel heeft getrokken. Hij heeft me de kritische vraag gesteld: ‘Vind je dat je zo langer door kunt gaan?’ En dat was het moment dat ik een streep heb getrokken. Na ons gesprek pakte ik mijn agenda en heb ik letterlijk strepen gezet door allerlei onnodige afspraken. Het was tijd om op mezelf te focussen. Het begin was er, maar er was meer nodig om weer rust te krijgen.’

Hatha Yoga

‘En daar bleek een hulpmiddel voor nodig te zijn. Voor mij was dit Hatha Yoga bij Body Care Westland. Eerder dacht ik dat ik te nuchter was voor deze sport. Zouden een paar bewegingen mij écht helpen om weer kalmte te krijgen? Maar ik stond open om van alles uit te proberen. Dat bleek een goede keus te zijn. Ten eerste is yoga helemaal niet zweverig, je bent juist heel erg bezig met je lichaam. Bij Hatha Yoga neem je verschillende houdingen aan, op eigen tempo. De professionals helpen je te concentreren op je ademhaling en bewust te worden van je houding. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je weer oplaadt.’

Vrij en rust

‘Ik heb nu al een paar yogalessen achter de rug en ik voel me erg goed. Eindelijk kan ik slapen zonder te piekeren over de volgende dag. Ook durf ik steeds vaker voor mezelf te kiezen op momenten dat het nodig is. Dat geeft een vrij gevoel. En daarnaast heeft Hatha Yoga heeft ervoor gezorgd dat mijn lichaam en geest weer in balans zijn. Ik kan nog steeds meer leren, daarom ga ik gewoon door met de lessen bij Body Care Westland!’

Deel dit artikel