Ga stress te lijf met mindfulness

Heb jij je weleens gerealiseerd hoeveel informatie er iedere dag bij je binnenkomt? En via hoeveel kanalen? Via radio en tv, apps en social media. En natuurlijk via de mensen om je heen, wat je hoort en wat je ziet. Eigenlijk sta je de hele dag ‘aan’. En dat zorgt voor stress. Heel veel stress. Soms zóveel dat je er letterlijk ziek van kunt worden.

Negatieve klank

Alhoewel er aan het woordje ‘stress’ een negatieve klank hangt, is het van oorsprong eigenlijk een heel waardevol mechanisme dat ons beschermt tegen gevaar of ons in staat stelt grote prestaties te verrichten. Bij stress komt er namelijk een bepaald hormoon in je lichaam vrij: adrenaline. En juist die adrenaline geeft je een enorme energieboost. Je hart gaat sneller kloppen, je gaat sneller ademen en je bloeddruk gaat omhoog. Dat mechanisme was levensreddend voor onze voorouders als ze ineens oog in oog kwamen te staan met een sabeltandtijger. Het stelde hen in staat om te vechten of te vluchten.

Adrenalinestoot

Tegenwoordig is zo’n adrenalinestoot nog steeds heel handig wanneer je plotseling moet wegspringen voor een voorbij scheurende taxi of wanneer je je focust op het startschot van een belangrijke sportwedstrijd. Het is echter van groot belang dat je lichaam ná zo’n krachtsexplosie de gelegenheid krijgt om te herstellen. Fysiek én mentaal. En juist daaraan ontbreekt het vaak in ons dagelijks leven.

Opbouw van stress

Want niet alleen bij levensreddende situaties komt adrenaline vrij, maar ook wanneer we spannende dingen, zoals een film of een heftige woordenwisseling, zien of meemaken. Ons lichaam ‘denkt’ dan als het ware dat we ook op zo’n moment in gevaar zijn. En door alle informatie die continu op je afkomt, bouwt die stress zich alleen maar verder op. Dan is je lichaam soms alleen nog maar in staat om tijdens je slaap tot rust te komen. Tenzij je de slaap niet kunt vatten omdat al die dingen die je bezighouden maar door je hoofd blijven malen.

Symptomen

Als dit (te) lang doorgaat, kun je onder andere de volgende symptomen gaan ervaren:

  • versnelde hartslag
  • opgejaagd gevoel
  • piekeren, slecht slapen
  • weinig energie
  • hoofdpijn
  • kort lontje
  • snel in tranen uitbarsten
  • emotie-eten of juist een gebrek aan eetlust
  • burn-out

Voorkom een burn-out

Kon je dat knopje in je hoofd maar vinden, zodat je al dat gepieker kunt uitzetten en kunt gaan slapen. Zo’n knopje zit er helaas niet, maar ik kan je wel helpen dat denkbeeldige knopje te vinden zodat je het af en toe kunt uitzetten. Heb je weleens van mindfulness gehoord? Het is een bepaalde techniek die je kunt leren om je gedachten beter te categoriseren en te focussen. Als jij minder prikkels ervaart, zal je stressniveau dalen omdat je hersenen minder gedachten hoeven te verwerken.

Wandelcoaching

Een wandelcoachingdag kan al een goede stap in de richting van jouw stressmanagement zijn. Samen gaan we aan de slag met mindfulness en mindset. Je zult merken dat je na een ontspannen wandeling in een mooie omgeving je je hoofd gemakkelijker kunt leegmaken. Wanneer alleen zo’n dagdeel voor jou te kort is, kun je ook coaching overwegen. Tijdens het counselingtraject gaan we samen op zoek naar de oorzaak van je stress en de persoon die jij bent, wat je wilt en wat je kunt. Maar ook hierbij gaan we aan de slag met een stuk mindfulness. Samen gaan we op zoek naar een gebalanceerd leven voor jou waarin je weer dichter bij jezelf komt. Waarin je beter kunt omgaan met stress en prikkels van buitenaf. Waarin je je weer blij en ontspannen zult voelen.

Weer lekker in je vel

Wil jij stress ook met mindfulness te lijf gaan? Neem dan beslist contact met me op, zodat jij binnenkort ook weer lekker(der) in je vel zit.

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?