Hoofd vol? Mindful!

Je hoort er steeds vaker wat over: mindfulness. Van mindfulness-apps voor op je telefoon, en van yoga tot magazines. Maar wat betekent het nou helemaal om mindful te zijn? Dit zijn de meest gestelde vragen over mindfulness, voor jou beantwoordt.

Wat is mindfulness?

Er bestaan verschillende interpretaties over wat mindfulness nou precies inhoudt. In het Nederlands is mindfulness het beste te omschrijven als 'aandachtigheid'. Je bewust zijn van je huidige ervaring. Wat het praktisch inhoudt is het bewust zijn in het hier en nu. Door bewuster te leven, kun je je beter concentreren en kom je gemakkelijker tot rust.

Wat doet mindfulness met je lichaam?

Mindfulness klinkt misschien een beetje zweverig, maar het zit écht niet alleen in je hoofd. Het is namelijk gebleken dat het ook ontzettend veel positieve voordelen meedraagt op je lichaam. Zo zou het bijvoorbeeld de hartslag kalmeren, de bloeddruk verlagen en gevoelens van stress, angst en paniek doen verminderen.

Is mindfulness niet te abstract voor mij?

Mensen denken vaak dat mindfulness gepaard gaat met een hele zweverige, dromerige mentaliteit. Dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Het ligt er net aan hoe jij mindfulness wil beoefenen. In essentie is het heel logisch, namelijk. Als jij niet goed in verbinding staat met jezelf en je omgeving, komen prikkels harden binnen. Door in balans te staan kun je weloverwogen keuzes maken die passen bij wie jij wilt zijn als persoon.

Voor wie heeft mindfulness zin?

Voor iedereen! Je kan er alleen maar voordeel uit halen. Het kan dus onder andere helpen tegen stress of paniek, maar eigenlijk helpt het je algehele welzijn te verbeteren. Spreekt het idee van mindfulness je wel aan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met Irene Knipscheer van Body Care Westland!

Deel dit artikel