De psychologie achter je eetpatroon

Je bent wat je eet’ wordt er weleens gezegd. Natuurlijk moet je dat niet al te letterlijk nemen. Je verandert immers niet meteen in een donut, zak patat of appel als je iets dergelijks eet, maar toch zit er wel een zeker mate van waarheid in. Want voeding doet niet alleen iets met je lichaam – hoe gezonder je eet, hoe beter je functioneert – maar het doet ook wat met je brein. Er zijn onbewust bepaalde gevoelens aan gekoppeld. Er zit een hele psychologie achter je eetpatroon.

Wie zoet is krijgt lekkers

Eigenlijk wordt het ons met de paplepel ingegoten. Pasgeboren baby’s blijken al een voorkeur voor zoet te hebben. Zelfs moedermelk smaakt zoet. En hoe vaak kreeg je vroeger als kind geen snoep of zoetigheid als beloning of troost? Aan suikerrijk eten kleeft een feestelijk en blij gevoel. Denk maar aan een prachtige verjaardags- of bruidstaart of het suikerfeest als beloning na een periode van vasten. In het sinterklaasliedje ‘Wie zoet is krijgt lekkers,’ betekent ‘zoet’ zelfs gehoorzaam, rustig, volgzaam. Zoet wordt geassocieerd met genieten en veiligheid.

Eetpatroon versus gevoel

Datzelfde geldt voor snacks en vet eten. Hoe ongezonder, hoe lekkerder. En om dat gevoel extra te versterken, maakt ons brein ook nog eens geluksstofjes aan bij het eten van al dat ongezonde eten. Deze endorfines komen vrij als we chocola eten, ons tegoed doen aan patat met mayonaise en frikandellen of ons helemaal vol stoppen met een pizza. Het schuldgevoel om al die vetten en suikers die we – vaak ook nog eens gedachteloos – naar binnen proppen, zetten we voor het gemak maar even opzij. Morgen gaan we wel weer gezond(er) eten.

Gezondheidsrisico’s

Eigenlijk is onze relatie met voeding best complex. Want juist door al die gevoelens die we onbewust aan bepaalde voedingsmiddelen hebben gekoppeld, is het lastig om een verkeerd eetpatroon te doorbreken. Het gevolg van al die slechte eetgewoontes is dat we meestal te zwaar worden. Alleen al in Nederland kampt de helft van de volwassen bevolking met overgewicht. Met alle gezondheidsrisico’s van een grotere kans op diabetes, hoge bloeddruk, rug- en gewrichtsklachten en zelfs bepaalde soorten kanker van dien.

Diëten werken niet

Opeens realiseer je je dat je te zwaar bent en ga je op dieet. Of je bedenkt je dat je gezonder moet gaan eten en gooit je hele eetpatroon om. Zo’n dieet is lastig vol te houden. Het vergt enorm veel zelfdiscipline om dat blijvend vol te houden. Bij de meeste mensen lukt het dan ook niet. Na een paar weken vallen ze weer terug in hun oude eetgewoontes. De afgevallen kilo’s zitten er in no time, vaak zelfs mét de nodige bonuskilo’s, weer aan.

Coachtraject ‘Een gezonde lifestyle’

Alleen je eetpatroon veranderen is daarom niet genoeg en afdoende. Wat wél werkt is het veranderen van je lifestyle. En precies daarbij kan ik jou helpen met ons coachtraject ‘Een gezonde lifestyle’. Dit traject omvat de volgende onderdelen:

  • inzicht in wat gezonde voeding is
  • hulp bij afvallen
  • een werkboek met informatie over voeding
  • hulp bij het psychologische stukje van je eetpatroon / lifestyle
  • bewustwording van je eetpatroon voor altijd, geen gejojo meer!
  • acht keer een coachingsgesprek
  • vier keer een telefonisch consult

Contact

Wil jij ook een gezonde lifestyle én een gezond gewicht? Neem dan gewoon eens contact op. Wij kunnen je alle informatie geven over het coachtraject en de psychologie achter jouw eetpatroon. Samen kunnen wij dat doorbreken en daar ga jij je beslist beter door voelen!

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?