Waarom ademhaling zo belangrijk is

De titel van dit blog zal misschien je wenkbrauwen even doen fronsen of je schiet in de lach. Ja dûh, natuurlijk is ademhaling belangrijk. Als je daarmee stopt, ga je immers dood. Maar tóch valt er wel het één en ander te ontdekken over hóé je ademhaalt. Oké, ademen gaat vanzelf, maar dat kun je – vaak geheel onbewust – wel verkeerd doen. En dat kan vervelende klachten met zich meebrengen. Wij leggen je uit hoe dat zit.

Onbewust proces

Gelukkig is je ademhaling een onbewust proces. Je blijft altijd doorademen. Ook als je er niet bij nadenkt of wanneer je slaapt. Bij inademen wordt zuurstof uit de lucht afgegeven aan je bloed waardoor je organen goed kunnen functioneren en je cellen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. Bij de uitademing verlaat het overschot aan koolstofdioxide je lichaam.

Gebruik je volledige longcapaciteit

Je hebt vast weleens van hyperventilatie of slaapapneu gehoord. Maar misschien herken je ook wat er bedoeld wordt met een hoog ademen, onregelmatige ademhaling of overmatig zuchten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van verkeerd ademen, maar er zijn er veel meer. Elk met zijn specifieke eigenschappen én gevolgen. Wist je dat 80% van de mensen maar 30% van zijn of haar longcapaciteit gebruikt? Er zijn dus nogal wat mensen die zichzelf een verkeerde techniek hebben aangeleerd. Met als oorzaak bijvoorbeeld stress, angst, oververmoeidheid of overbelasting.

Gevolgen verkeerde ademhaling

Wanneer jij niet op de juiste manier ademhaalt, kun je allerlei vervelende klachten ontwikkelen, zoals:

 • benauwdheid
 • duizeligheid
 • prikkelingen in de ledematen
 • flauwvallen
 • pijn op de borst
 • hartritmestoornissen
 • problemen met je spijsvertering

Van groot belang

Een goede techniek van ademhalen is dus erg belangrijk. Niet alleen om dergelijke klachten te voorkomen, maar vooral omdat het daardoor al je organen van voldoende zuurstof voorziet waardoor je immuunsysteem versterkt, je bloeddruk verlaagt en je focus en concentratie beter zijn.

Oefening

Alhoewel je ademhaling een onbewust proces is, kun je jezelf ook – heel bewust – een goede techniek aanleren.

 • Ga rechtop zitten of ontspannen liggen
 • Focus je op je ademhaling
 • Leg een hand op je buik
 • Adem vijf tellen in en voel je buik uitzetten
 • Adem vijf tellen uit
 • Wacht vijf tellen voordat je weer inademt
 • Herhaal dit gedurende vijf minuten

Ontspanning en focus

Leer jezelf aan om een dergelijke oefening een paar keer per dag te doen. En heus, ook al heb je het nóg zo druk, daar kun je heus wel even tijd voor vinden. Al was het maar als je op het toilet zit. Daar moet je sowieso tijd voor vrijmaken en dan kun je meteen even een ademhalingsoefening doen. Het brengt ontspanning. Het focust je aandacht en kalmeert je geest.

Contact

Vind je het lastig om dergelijke oefeningen goed te doen? Kom dan eens een yogasessie bij ons bijwonen. Ook daar ben je met ademhaling bezig. En natuurlijk ondervind je ook de andere positieve effecten van yoga. Neem gerust contact met ons op. De eerste les is altijd gratis.

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen meditatie en mindfulness opgehelderd!

Lees verder

Hoe coaching helpt bij het aanpakken van onverwerkte emoties

Lees verder

Ervaringen

Massage is heerlijk, maar daarnaast wordt gelet op je houding en gaat het om het totaalplaatje. Professionele begeleiding gekregen bij schouderklachten en nu eens in de zoveel tijd terug voor “onderhoud”. Kortom, ik ben erg blij met Irene.

- Jacqueline

Veel persoonlijke aandacht door de kleine groepen, Irene weet heel goed waar ze het over heeft. Zelfs tijdens de online trainingen lukt het haar de persoonlijke aandacht te geven. Ook neemt ze de tijd om mij te helpen mijn zwakke punten aan te sterken!

- Simone

Irene is een super goede masseuse. Ze weet precies waar de “probleem” plekken zitten en adviseert ook over de aanpak van problemen. Ze heeft er echt verstand van.

- Miranda

Kun jij hulp gebruiken
bij een vitaal leven?