Bewust worden van je eetpatroon: zo doe je dat

Snel, sneller, snelst! We leven in een tijd waarin we continu bezig zijn en om de haverklap weer nieuwe prikkels krijgen. Hup, naar het werk... o niet vergeten vanmiddag Sandra nog te bellen... kinderen van school halen... eten koken... nee hè, toch vergeten Sandra te bellen... en dan, als je mazzel hebt, kun je 's avonds nog even televisie kijken. De kans is groot dat je dan vaak niet stilstaat bij wat je eet gedurende de dag. Terwijl dat juist zo belangrijk is! Lees hier vijf redenen waarom bewust eten onderdeel zou moeten worden van jouw dagprogramma.

1. Gemak dient de mens

Nou is 'ongezond' eten zoals zoetigheid en snacks echt niet altijd erg: soms is het gewoon wat je bij de hand hebt en een geniet momentje hier en daar hoort er ook bij. Maar we leven in een wereld waarin fastfood overal verkrijgbaar is. En als je niet stilstaat bij wat je wilt eten, is het vaak je laatste redmiddel. Besteed daarom tijd aan het plannen van je maaltijden en snacks. Bereid je lunch of avondeten van tevoren voor en haal gezonde snacks in huis die je makkelijk kan meenemen. Zo weet je zeker dat je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je fit blijft en de drukte weer beter aan.

2. Geen gekke diëten!

Iets anders wat heel normaal is tegenwoordig is om op dieet te gaan als het te ver is gekomen. Van het een op het andere moment laat je je dag dan volledig afhangen van een streng, nieuw dieet…maar dit is niet vol te houden op de lange termijn. Op een gegeven moment kan het je helemaal niks meer schelen en eet je alles wat maar op je pad komt. En dan moet je weer van voor af aan beginnen. Dit is een vicieuze cirkel waar je uiteindelijk nergens mee komt. Maar door niet te diëten, kun je beter luisteren naar je lichaam. Zo leer je te genieten van wat je eet, maar kun je ook stoppen wanneer je vol bent.

3. Aandacht maakt alles mooier

Het is natuurlijk erg verleidelijk om 's avonds lekker op de bank te kruipen en je avondmaaltijd te nuttigen terwijl je die spannende nieuwe serie verslindt... maar dit kan ervoor zorgen dat je geen aandacht meer hebt voor je lichaam. Als je namelijk zo gefocust bent op je schermpje, heb je minder waardering voor wat je eet. Vaak eet je op deze manieren sneller te veel, of vergeet je zelfs te eten waardoor je juist later zin krijgt om te snacken. Kies daarom voor vaste eetmomentjes, waarbij je je puur focust op je maaltijd.

4. Geen impulsaankopen

Oeps, nog geen avondeten in huis... dan maar even op het laatste moment nog naar de winkel! Je maag rammelt al wanneer je met je boodschappenkarretje de gangpaden door loopt. En dan proberen verstandige keuzes te maken? Dat is haast niet te doen. Daarom is het ook belangrijk om bewust te kiezen wanneer je je eten koopt. Wanneer je namelijk na een avondmaaltijd of stevig ontbijt naar de supermarkt gaat, kun je makkelijker weloverwogen keuzes maken.

5. Rustig aan!

Door minder snel te eten en kleinere hapjes te nemen doe je jezelf ook een groot plezier. Hierdoor proef je je eten beter en kun je dus meer genieten van je maaltijd. Ook kun je door rustig te eten makkelijker aanvoelen wanneer je vol bent. Je voorkomt zo ook dat je last krijgt van je buik. Bereid je maaltijden dus voor of plan extra tijd voor je eetmomenten, zodat je langer de tijd hebt om ze rustig op te eten!

Van geen kwaad bewust?

Vraag jij je af of je nou wel echt bewust met je eten omgaat of dat je nog veel kunt leren? Dan kun je altijd iemand met je laten meedenken, want samen kom je toch altijd weer op andere ideeën. Bij Body Care Westland helpen we je graag om bewust te worden van je eetpatroon voor altijd, zodat je nooit meer hoeft te jojoën. Geïnteresseerd? Neem dan gerust contact met ons!

Deel dit artikel